Máte doma tekvicu? Možno neviete, že:

  • má protinádorové účinky,
  • v jej dužine je optimálny pomer sodíka a draslíka,
  • pôsobí pri poruchách obličiek a krvného obehu.
  • Semená obsahujú zinok, vitamín A.

Upečte si z nej koláčiky, nasledujúci recept vystačí na cca 60 kusov.

Suché suroviny:

H=cca 2,5 dcl hrnček, ČL = čajová lyžička, PL = polievková lyžica

  • 1H polohrubej múky
  • 1H špaldovej múky
  • 3/4 H ovsených vločiek
  • 1 ČL sódy bikarbóny (alebo kypriaci prášok z vínneho kmeňa)
  • 1 ČL škorice
  • štipka soli
  • 1/2 H nasekanej čokolády (100 g)
  • 1/2 H nasekaných orechov 

Mokré suroviny:

  • 1/2 H roztopeného tuku (125 g)
  • 3/4 H hnedého cukru
  • 1 ks vajce
  • 3 PL medu alebo trstinovej melasy
  • 1 H tekvicového pyré (z tekvice na pečenie alebo hokkaido)

Postup: Tekvicové pyré: Tekvicu očistíme, nakrájame na kocky a v malom množstve vody uvaríme do mäkka, rozmixujeme, necháme vychladnúť. Rúru dáme predhriať na 180°C. V dvoch veľkých misách dôkladne premiešame osve suché a mokré prísady. Potom zmiešame všetko dokopy, ale len zľahka, kým sa suroviny nespoja. Na plech so silikónovou podložkou kladieme kôpky ďalej od seba. Pečieme 25-30 minút na 180°C.

Dobrú chuť praje Ľubka Podsedníková